Mostly Cloudy   45.0F  |  Forecast »
Edit Module

Renovations

Two homes reconnect with their natural surroundings

Photo courtesy Mark Pynn

(page 1 of 2)

DIAMOND IN THE ROUGH

“Pressure makes diamonds.”

This sentiment became the motto for the remodel of a home north of Ketchum, originally built in 1994, located just east of Highway 75.

The original 4,262-square-foot, three-bedroom home had become an eyesore, built into the hill before local building ordinances no longer allowed hillside development. The intention was to make this residence a more streamlined and connected space, one that reflected the landscape around it and mirrored the beauty of the surroundings. Mark Pynn, the man who took on the project as both architect and designer, in collaboration with landscape architect, Bruce Hinckley of Alchemie, worked to create the drawings in advance for the project. A project that the builder, Herrick & Associates, Inc, had a one-year deadline to complete. And what resulted from the hard work and the pressure of a one-year deadline is most definitely a diamond.

Mark Pynn, architect; renovation in Kethcum

One of the most important goals of the project for Pynn was to improve the home’s “fit to the site and general enjoyment of the location.” The layout and the footprint of the house remained the same, while the upper floor was expanded and reoriented all the way around to enlarge and enhance the views. Where previously the second floor housed only the master bedroom suite, the house now centers around a reconfigured second floor with the kitchen, dining room, living room, an expanded master suite and four terraces all located on this reconfigured top floor. Views to the south, north and especially the west all now abound, all while keeping the profile of the home low and unobtrusive. 

“Not only did we actually lower the roof of the home by two feet, garnering good reviews from the Planning and Zoning Commission, but we undertook it as an extensive landscape project as well,” Pynn said about the remodel.

By separating the garage from the entry, creating a sort of “zeroscape” around the property and adding a stone retaining wall and one-of-a-kind water features, the home is now more tied into the landscape. The new landscape layout also functions as a more low-maintenance property and is even more wildland- fire friendly. 

Arriving at the home now is definitely more of an experience, as the broad driveway snakes around to reveal a distinctly Idaho and native-looking landscape, designed by Hinckley. Accents of Idaho quartzite offer stunningly thematic horizontal lines that are echoed throughout the exterior and interior of the property. The lower level of the home was transformed as well, now containing a cozy TV room, expanded guest suites, a plush home office and outdoor spaces filled with creative, comfy seating and highlighted by the new lawn and water features.

While before this diamond-in-the-rough served its function as a house, it now serves as a home, all while reflecting the timeless Idaho landscape. Despite increasing the home to four bedrooms and to 6,622-square-feet, the spaces aren’t unnecessarily large; instead, they are useful and comfortable. A TV hides in a custom-made compartment at the foot of the master bed. The cantilevered hearths are extended to offer additional bench seating in the main living room, the master bedroom and guest suites. The second floor’s main terrace holds an enormous, built-in fire pit for both winter and summer use. The materials of the entire space—wood, concrete, rock, stucco, asphalt and steel—make the home feel durable and comfortable.

Long and lean seem to be the most overarching successes of this remodel. From the extended lines of the rock finishes, the steel framework on the interior stairway, the perfectly linedup grain of the wood floor, the horizontal electrical outlets, the custom designed cabinetry and lighting, to the lengthy dining room table and banks of windows allowing for expansive, 360-degree views, no detail was left unnoticed. Mark Pynn is quick to point out that he never takes remodels lightly, hoping to always celebrate the lifestyle, idea and budget of a client. “Choosing to address quality over quantity allows for more attention to detail,” he said about this project that was more about making the house better, rather than making it bigger.

 

Sun Valley Magazine encourages its readers to post thoughtful and respectful comments on all of our online stories. Your comments may be edited for length and language.

Add your comment:
advertisment